Nutrición Seen

Nutrición / El rincón de la nutrición clínica / Áreas Temáticas / Guías de Práctica Clínica en Nutrición

ESPEN practical short micronutrient guideline.

Berger MM, Shenkin A, Dizdar OS, Amrein K, Augsburger M, Biesalski HK, Bischoff SC, Casaer MP, Gundogan K, Lepp HL, de Man AME, Muscogiuri G, Pietka M, Pironi L, Rezzi S, Schweinlin A, Cuerda C. Clin Nutr. 2024 Mar;43(3):825-857. doi: 10.1016/j.clnu.2024.01.030. Epub 2024 Jan 30. PMID: 38350290.

09 de mayo de 2024

Guía ESPEN práctica abreviada sobre el diagnóstico y suplementación de micronutrientes.

Guidelines for best practices in monitoring established coeliac disease in adult patients

Elli L, Leffler D, Cellier C, Lebwohl B,et al. Nat Rev Gastroenterol Hepatol. 2024 Mar;21(3):198-215. doi: 10.1038/s41575-023-00872-2. Epub 2023 Dec 18. PMID: 38110546.

09 de mayo de 2024

Guía de práctica clínica avalada por las sociedades científicas norteamericanas y europeas de la enfermedad celíaca sobre la monitorización y tratamiento de los pacientes adultos con enfermedad celíaca.

Consenso del grupo de trabajo de los trastornos de la conducta alimentaria de SENPE (GTTCA-SENPE).

Actualización 2023 Nutr Hosp. 2024 Mar 1;41(Spec No1):1-60. Spanish. doi: 10.20960/nh.05175. PMID: 38328958.

08 de mayo de 2024

Evaluación y tratamiento médico-nutricional en la anorexia nerviosa.

Italian guidelines for the management of irritable bowel syndrome in children and adolescents : Joint Consensus from the Italian Societies of: Gastroenterology, Hepatology and Pediatric Nutrition (SIGENP), Pediatrics (SIP), Gastroenterology and Endoscopy (SIGE) and Neurogastroenterology and Motility (SINGEM).

Ital J Pediatr. 2024 Mar 14;50(1):51. doi: 10.1186/s13052-024-01607-y. PMID: 38486305; PMCID: PMC10938778.

08 de mayo de 2024

Guías italianas de práctica clínica sobre el manejo del síndrome de intestino irritable en niños y adolescentes.

Blenderized tube feedings: practice recommendations from the American Society for Parenteral and Enteral Nutrition

Epp L, Blackmer A, Church A, et al.Nutr Clin Pract. 2023; 38: 1190-1219.

08 de abril de 2024

Prior to the 1970s, blending food and liquids and putting them through an enteral access device (EAD) was the most common form of enteral nutrition (EN). However, in the 1970s, blenderized tube feedings (BTFs) became less popular due to the emergence of modern commercial enteral formulas (CEFs). Recently, a cultural shift toward consuming a natural diet, consisting of whole foods, has led to a resurgence in the use of BTF.

1 2 3 4 5 6